Publicatie in Pluimveeweb

In de laatste editie van Pluimveeweb is onderstaand kennisartikel te lezen…
En dat delen we graag nogmaals… Heb je vragen na het lezen van dit artikel ?
Neem dan contact met ons op. (Engelse vertaling? scroll down ⬇)

Broers Engelen gaan voor de beste broedeieren ter wereld

‘Samenwerken met partijen die ook willen winnen’
Broers Jeroen en Twan Engelen exploiteren in Someren in Noord-Brabant een opfokbedrijf en een vermeerderingsbedrijf, en exporteren broedeieren. Daarbij zetten ze hoog in. ‘Wat wij doen, is formule 1’, aldus Twan. ‘Wij verkopen de beste producten ter wereld en daarvoor werken we samen met partijen die dezelfde ambities hebben.’

De geschiedenis van het familiebedrijf in het Brabantse Someren gaat terug tot 1962 en inmiddels zijn Twan en Jeroen de derde generatie. De onderneming start als Vermeerderingsbedrijf Engelen onder leiding van opa Toon en oma Nel. Daar wordt door hun opvolgers Toos en Noud Opfokbedrijf Engelen aan toegevoegd.
Sinds 2006 spelen de broers een actieve rol. Eerst nemen ze het opfokbedrijf over, vier jaar later gevolgd door het vermeerderingsbedrijf en nog eens vier jaar later starten ze met Angel Eggs, een exporteur van broedeieren. Tussendoor (in 2012) ziet Engelen Energie het levenslicht.
Alle activiteiten zijn verdeeld over vijf locaties in het dicht bij de Limburgse grens gelegen dorp. ‘We verkopen eiwitten en energie, twee dingen die alle mensen nodig hebben’, vertelt Twan op het kantoor van Angel Eggs, dat jaarlijks goed is voor de export van zo’n 160 miljoen broedeieren. ‘Met onze producten staan we aan de basis van gezond voedsel voor inmiddels zo’n tien tot twaalf miljoen mensen.’

Duurzaam, gezond en kwalitatief
Die gezondheid loopt naast duurzaamheid en (de beste) kwaliteit als een rode draad door de bedrijfsvoering. Eén van de duurzame ontwikkelingen is de oprichting van Engelen Energie, waarmee energie wordt opgewekt voor eigen gebruik – denk aan het machinepark – en voor derden.
De twee andere criteria gaan hand in hand: gezonde kuikens leidt tot gezonde hennen en hanen, én tot eieren van goede kwaliteit. De geselecteerde eendagskuikens die worden gekocht, gaan na twintig weken naar het eigen vermeerderingsbedrijf. Daar verblijven ze vervolgens tot 62 weken.
Alles volgens de ambities van het duo, dat niet voor niets ‘the start of a healthy chick’ als pay-off heeft van Angel Eggs. ‘Op het gebied van gezondheid lopen we in Nederland sowieso voorop. Omdat we onze broedeieren exporteren, heb ik veel van de wereld mogen zien én daardoor ook gezien dat het op heel veel plekken niet of veel minder goed is georganiseerd. Eigenlijk durf ik ons land op dit specifieke onderdeel wel wereldleider te noemen.’

Powerfogger
Koploper zijn, is wat de broers ook nastreven met hun ondernemingen. ‘Wat wij doen, is formule 1. Als je daaraan meedoet, dan wil je winnen’, vat Twan hun ambities samen. ‘En dus zetten wij in op de productie van de beste broedeieren ter wereld.’
Om voorop te kunnen blijven lopen, is ontwikkeling cruciaal. ‘Je veroorzaakt je eigen concurrentie als je stil blijft staan’, aldus Engelen. ‘Blijven we ons evolueren, dan blijven we dus vooroplopen.’
Om daarvoor te zorgen, wordt samengewerkt met partijen die dezelfde ambities hebben als het tweetal. Een van die bedrijven is Frans Veugen Bedrijfshygiëne in Nederweert. ‘Zij zijn begonnen als opfokbedrijf, hebben daar bedrijfshygiëne aan toegevoegd en weten dus waarover ze het hebben.’
Ook op dat vlak is sprake van duurzaamheid, want de samenwerking loopt sinds 1990. ‘In dat jaar kochten wij een pulsfog bij ze om zelf te kunnen desinfecteren en voor betere hygiëne. De onderneming was op dat moment zo’n twee jaar actief met deze bedrijfstak. Inmiddels hebben wij via hen ook truckdesinfectie op de vrachtwagen, een coldfogger om de broedeieren te desinfecteren, een turbofogger, marayama rugspuiten en meerdere powerfoggers.’
Nieuwste aanwinst is de powerfogger 60D, die hard aan het werk is ten tijde van dit bezoek (en dus niet op de foto kan). ‘We zijn er hartstikke tevreden over. Maar als dat niet zo zou zijn, dan hadden we het nooit zolang volgehouden samen.’

Kennis en kunde
Een duurzame samenwerking draait volgens Engelen ook om ‘elkaar scherphouden’. ‘Jeroen en ik zoeken heel actief naar toeleveranciers, maar wel naar toeleveranciers die iets kunnen toevoegen aan het realiseren van onze ambities en de bedrijfsvoering.’
Frans Veugen is voor hen zo’n partij. ‘Omdat zij ook voorop willen lopen met hun producten. Dat doen ze door maatwerk te leveren. Die ambitie delen we en daardoor begrijpen we elkaar. Dat is belangrijk.’
De broers zijn echter ook kritische afnemers, zo stelt Engelen. ‘Ik durf bij anderen te kijken, maar vaar daarentegen wel blind op hun expertise op het gebied van bedrijfshygiëne. Door de exclusiviteit van hun apparaten is het moeilijk om te vergelijken. Dan is het belangrijk dat je vertrouwt op elkaars kennis en kunde.’

Tekst: Rik Leonards
Foto’s: Rik Leonards en Frans Veugen Bedrijfshygiëne

 

_ _ _ _ _ _ _

 

Copyright Veugen Technology B.V. - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Website door Bonsai media