Kiemremming

Het verbod van CIPC, alternatieve middelen met andere eigenschappen en seizoensinvloeden zorgen ervoor dat er extra aandacht nodig is voor kiemremming tijdens het opslaan van aardappelen. Per jaar zijn er grote verschillen en dat maakt een goed advies noodzakelijk. Wanneer aardappelen in de bewaring kiemen vormen, gaat de kwaliteit achteruit en ontstaat er gewichtsverlies. Voor kiemrust is het belangrijk uw product koel en droog te bewaren. Een droog product zorgt er vervolgens voor dat de kiemremmingsmiddelen optimaal kunnen werken.

De juiste concentratie
Voor een goede werking moet de lege ruimte boven en rondom de aardappelen zo klein mogelijk zijn. Wanneer de schuur niet volledig is gevuld, is het verstandig om het gedeelte waar geen aardappels liggen af te schermen. Hiermee wordt een te lage concentratie van kiemremmingsmiddelen voorkomen.

Verdeling
Voor een goede verdeling van de kiemremmingsmiddelen is voldoende ventilatiecapaciteit nodig. Ook moet de bewaring zo luchtdicht mogelijk zijn. De nieuwe kiemremmingsmiddelen moeten 24 tot 48 uur in de bewaring worden gehouden. Zo krijgen de kiemremmingsmiddelen voldoende tijd om zich te verdelen in de ruimte en opgenomen te worden door de aardappelen.

Cruciaal in de verdeling is ook de druppelgrootte van de nevel. Een kleinere druppel is een lichtere druppel en kan dus gemakkelijker met een luchtstroom verdeeld worden. Tevens dringt een kleinere druppel gemakkelijker door in de aardappelhoop in de opslag. Bij een te trage luchtsnelheid kan er ook een ophoping van nevel komen welke de aardappelen uiteindelijk kan beschadigen. Daarom is het belangrijk om de nevel evenredig te verdelen met behulp van de krachtige ventilatoren in de opslag. Inbreng van de nevel kan zowel van achter de hoop zijn als in de drukgang, maar vergt bij iedere methode goede monitoring. Bij een slechte verdeling kan er een piek in de concentratie ontstaan wat schade kan veroorzaken aan de aardappelen.

Afhankelijk van de algemene conditie, type bewaring, het aardappelras en de bewaartemperatuur worden vervolgbehandelingen ingezet. Het is belangrijk om aardappelen geregeld te controleren op kiemen.

Door een kiemremmingsmiddel toe te dienen, kunt u een partij aardappelen langer kiemvrij bewaren.

Heeft u advies nodig over de aardappelbewaring of over kiemremming?
Of wilt u meer informatie over uw bedrijfssituatie? Neem dan contact met ons op.

 

Kiemremmingsmiddelen

Argos
Argos is een product op basis van sinaasappelolie, de werkzame stof heeft een natuurlijke oorsprong. De kiemen worden afgebrand. Bij toepassing is het belangrijk dat de aardappelen droog zijn, bij condens kunnen namelijk brandplekken ontstaan.
Wachttijd dat de ruimte afgesloten moet blijven na toediening: 48 uur

1,4 Sight
1,4 Sight is een kiemrustverlenger op basis van een aardappel eigen stof. (dimethylnafthaleen) Start op tijd met toedienen van 1,4 Sight, voor een langdurige werking. Een verhoogde dosering van 1,4 Sight geeft een curatieve werking maar dat gaat gepaard met kortere intervallen. Het is van belang om na toepassing minimaal te ventileren met buitenlucht om de concentratie in de bewaarruimte zo hoog mogelijk te houden.
Wachttijd dat de ruimte afgesloten moet blijven na toediening: 72 uur

Biox-M
Biox-M is een muntolie en heeft net als Argos een afbrandende werking op de kiemen. Ook heeft Biox-M een goede werking op slakken en is het effectief in kleine ruimten.
Wachttijd dat de ruimte afgesloten moet blijven na toediening: 48 uur

Copyright Frans Veugen B.V. - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Website door Bonsai media